Skotský náhorní skot

Skotský náhorní skot u Rýchorské boudy / Krkonoše a okolí

Skotský náhorní skot se pase na rýchorském hřebeni v blízkosti Rýchorské boudy v nadmořské výšce 975 m.n.m, kde průměrné roční srážky jsou 868 mm a průměrná teplota 5,2 °C.

Skotský náhorní skot je velmi nenáročné plemeno pocházející od keltského dobytka z oblasti severozápadní Skotské vysočiny. Ve své domovině je dobytek běžně chován v podmínkách s 2000 mm srážek a s teplotou až -40°C.

Skotský náhorní skot nebyl vystaven moderním genetickým postupům a v této původní nezměněné formě se chová již od dob 18. století. Plemeno je vhodné pro celoroční pastvení v tvrdých horských podmínkách. Zvláště ceněná je nenáročnost na pastvu, vysoká odolnost a otužilost. Tyto skromné a tvrdé podmínky ovlivnily stavbu, chování a zdraví těchto zvířat.

Pro Skotský náhorní skot je typická krátká a široká hlava s dlouhými rohy, mohutný trup a dlouhá hustá srst.

Několik zdravých telat Skotského náhorního skotu se zde na pastvě u Rýchorské boudy narodilo bez pomoci člověka dne 2.4.2002 za poměrně chladného počasí a za sněhu. Narozená telátka vynikají velkou samostatností a žovotaschopností ve stádě.

Skotský náhorní skot zde tráví bez přístřešku celý rok a v zimě se spokojí pouze s vodou a senem. Krávy se nedojí, jejich mléko slouží k výživě narozených telat.

Kromě významu pro ekologickou úpravu horské krajiny je skot také chován na výrobu masa vynikající kvality.

Skotský náhorní skot v blízkosti Rýchorské boudy můžete navštívit upravenou turistickou cestou pěšky či na kole z několika výchozích míst (zákaz vjezdu automobilů) :

*Žacléř / náměstí

*Mladé Buky / fotbalové hřiště

*Horní Maršov / náměstí

*Albeřice / pension Celnice

Rýchorská bouda slouží celoročně turistům na rýchorském hřebeni jako místo občerstvení a odpočinku v krásné přírodní lokalitě Krkonoš.

Vzdálenost v kilometrech:

Janské Lázně – Mladé Buky: 5km

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Tým Ski centra Šafář

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..